Kontroll - Post Layout
Under de år jag har arbetat med ECAD har verktygen blivit allt mer komplexa i takt med att tekniker, material och krav förändras.
Redan tidigt fann vi återkommande problem, som inte kunde upptäckas med de inbyggda check-rutinerna i den tidens verktyg och många upptäcks inte ens idag. En del av problemen kan åtgärdas till nästa revidering av mönsterkortet, medan andra kräver en omCADning.
Om det däremot var meningen att en deadline eller en tajt budget ska hållas, så finns det bara en chans för att göra rätt från början och då kan "småsaker" plötsligt bli väldigt kostsamma.
Några exempel på detta:
- komponent-tillverkare har olika pin-numrering för komponenter med "likadana" footprint (typfall, SOT23).
- "ful ledningsdragning" 90 gradersvinklar, mönstret ej balanserat.
- monteringsriktning på komponenter i förhållande till andra komponenter, men också riktning i förhållande till lödriktningen vid våglödning.
- text ej spegelvänd på kortets lödsida.
- saknad eller felaktig text på kort och dokument.
- saknad eller felaktig info lödstoppsmask och lodpastamask.
- vior som "stryper" eller helt isolerar spänningspinnar i negativa jordplan (innerlager)
- ledarbredder bredare än ytmonterade padar.
- siktmärken saknas på kortet för ytmonterade komponenter.
Det jag vill belysa är att det finns ett antal verktygsoberoende parametrar, som ändå relativt lätt kan kontrolleras med lämpliga rutiner och att man tar sig tiden, som behövs för dessa kontroller.
Vissa problem kan man inte ens förutse och då är det ganska svårt att undvika dom, men man kan föra statistik över tidigare brister och förslagsvis ha med dessa som kontrollpunkter i en checklista, som man granskar efter.
|